top of page
Home: Headliner

Om mig 
min träningsfilosofi & mitt tränarskap 

Det var efter att jag hade fyllt 30, tagit en masterexamen i psykologi från Uppsala Universitet och flytta till Norrköping som jag tog beslutet att satsa på det jag länge gått och tänkt på, att bli tränare professionellt. Som tränare är jag därav präglad av både den kunskap jag fått från min tränarutbildning med specialisering mot konditionsidrott  (Tränarakademin 2023 - FRISK licens), min egen träning (friidrott/löpning/ishockey) samt mina akademiska studier. Idag bor jag i Norrköping tillsammans med min familj och jobbar heltid som personlig tränare på IFK Performance Center (IPC). Mina klienter återfinns längs hela spektrat - från de som varit stillasittande, till de som genomgår rehabilitering eller tränar för allmänhälsan, till dem satsar ambitiöst inom olika uthållighetsidrotter. Då jag inte tränar klienter ägnar jag mig ofta åt egen träning där löpning står i fokus. Jag känner mig lycklig över att kunna arbeta med träning och är hela tiden nyfiken på nya utmaningar och möten så tveka inte att ta kontakt om du sitter på en fråga eller är nyfiken. 

DSC00667.JPG
Home: Headliner

Min träningsfilosofi

Träning handlar för mig och att ta hand om den kropp vi givits och växa tillsammans med den genom utmaningar och äventyr. En stark och uthållig kropp ger förutsättningar för ett inspirerat och harmoniskt sinne och vice versa.  

 

Jag tänker att det är viktigt att få uppleva utveckling och framsteg för att bygga lust, vilja och tro på sin egna förmåga. Mitt perspektiv är att det är högst mänskligt att tappa motivationen om man känner att man inte lär sig något eller om man inte vet hur man tar sig vidare. Det här gäller oavsett om man kämpar med en elitsatsning, är motionär eller stillasittande och försöker komma igång med träningen. Därför ser jag att det är min roll som tränare att kroka arm med dig för att du ska få utvecklas vidare och starta en positiv cirkel av framsteg, inspiration och träningsglädje. Ett litet citat som jag ofta återvänder till är; "Det viktiga är att träna igen, inte att träna hårt", vilket för mig betyder att smart planerad kontinuerlig träning som genomförs alltid trumfar hårda sporadiska/enskilda pass. 

Alla som träffar mig ska känna sig sedda, inspirerade och berikade för att ta nästa steg i sin utveckling. Med alla klienter som jag tränar är individanpassning och kontinuerliga utvärderingar/korrigeringar en självklarhet. Vi utgår ifrån dina förutsättningar och tillsammans ser vi till att vi arbetar med en långsiktig planering mot konkreta, meningsfulla och grundade mål. Utefter behov kan vi arbeta med beteende-/livsstilsförändringar för att få till kontinuitet i träningen, något som är så lätt sagt men en riktig utmaning att få till.

 

Mitt tränarskap - tre grundstenar

För att tydliggöra för mig själv och mina klienter hur jag ser på mitt tränarskap har jag formulerat tre stycken "grundstenar" som som jag tänker utgör fundamentet som jag bygger mitt tränarskap på.

Professionellt tränarskap

Som tränare har jag gått en certifierad grundutbildning (Tränarakademin, 2023) vilket gett mig en så kallad FRISK-licens utfärdat av Almega Friskvårdsföretagen. Det innebär att jag har den grundkompetens som Almega bedömer krävs för att bedriva ett professionellt yrkesutövande som personlig tränare. I praktiken innebär det att vi alltid bygger upp träningen utifrån en sammanvägning av tester, bedömningar, träningsanamnes, målsättningar, förutsättningar, kontinuerliga utvärderingar och såklart dina/era önskemål. Målbilden är att alltid hitta bästa möjliga balans mellan evidens, yrkespraxis och individualisering  för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för personlig utveckling. 

Konditions- och uthållighetsträning

Löpning, längdskidåkning och uthållighetsidrott i allmänhet ligger mig lite extra varmt om hjärtat och är också den typ av träning jag själv utövar. Under min tränarutbildning valde jag att, efter genomförd grundutbildning, fördjupa mig i träning inom konditions- och uthållighetsidrott. Det har lett till att jag idag tränar många klienter som jobbar mot olika typer av konditions-relaterade målsättningar. Det kan handla om allmänt förbättrad kondition, att komma igång med löpning eller genomförande av specifika lopp/tävlingar, som att exempelvis springa sin första mil, åka Vasaloppet, genomföra en Svensk Klassiker eller slå en personligt rekord. 

Psykologi och beteendeförändring

Innan jag valde att satsa helhjärtat på tränaryrket studerade jag vid Uppsala Universitet och tog en masterexamen i psykologi. Det innebär att jag idag såklart även har med mig mycket av kunskapen från mina akademiska studier i min roll som tränare. Jag tror att en förståelse för psykologi och beteenden är en mycket bra grund att stå på då man arbetar som tränare. Jag vågar hävda att träning i grund och botten handlar om beteenden och beteendeförändringar. Ett sätt att beskriva utvecklande träning skulle kunna var att skapa en god balans mellan adekvat belastande och återhämtande beteenden. I praktiken innebär det här att vi adresserar aspekter som hur vi skapar förutsättningar för kontinuitet i träningen, hur vi kan hantera fluktuerande motivation och hur vi kan agera för att öka inlärning och frekvens av nya beteenden. 

Jag kan inte allt men när det kommer till träning och tränarskap är jag beredd att göra mitt yttersta för att lära mig nya saker.  

bottom of page